KOKEMUKSIA LAINOJEN YHDISTÄMISESTÄ

Omalaina yhdistä lainat ja säästä

LAINOJEN YHDISTÄMINEN ANTOI HEIDILLE TILAA HENGITTÄÄ TUKALASSA TALOUSTILANTEESSA

Velkaantuminen ei valitettavasti ole vieras käsite suomalaisessa yhteiskunnassa. Viimeisen 40 vuoden aikana kotimaisten kotitalouksien velkaantuneisuus on Kansantalouden tilinpidon mukaan kasvanut alle 40%:n tulo-osuudesta lähes 130%:iin.

Lainojen yhdistäminen kokemuksia siis löytyy varmasti monelta muultakin kuin Heidiltä.

Tämä johtuu suurelta osin asunto- ja autolainoista ja tällaisessa taloudellisessa tilanteessa on itsestään selvää, että mikä tahansa isompi ravistus oman talouden vakaudessa voi järkyttää koko elämän perustan.

Lainanlyhennykset voivat tuntua helposti maksettavilta, mutta entäpä, jos talouden tuloista lähtisi puolet pois? Kädestä suuhun eläminen ei houkuta ketään ja siitä huolimatta monet suomalaiset joutuvat tähän tilanteeseen ilman tuhlaamistakin.

Huomaattehan, että tämän esimerkin Heidi on keksitty nimi ja oikea henkilö ei halua oikeaa nimeään esille, mutta halusi kuitenkin jakaa kokemuksensa lainojen yhdistämisestä.

HEIDI, 39, AJAUTUI VELKAKIERTEESEEN JOUDUTTUAAN ERON JÄLKEEN YKSINHUOLTAJAKSI

Heidillä ja Markolla oli kaksi lasta yli 10 vuoden avioliitosta. Molemmilla heillä oli hyvät keskiluokkaiset työpaikat: Heidillä oli taustalla parin vuoden kokemus farmaseuttina ja Marko oli työskennellyt itsensä miellyttäville tuloille sähkömiehenä. Molempien tulojen ollessa vakaat, he päättivät ostaa vihdoinkin oman kaksion Helsingin taajamasta.

Lainojen lyhennykset onnistuivat suht vaivatta ja vanhaksi menevän autonkin pystyi päivittämään tälle vuosituhannelle. Kaikki vaikutti sujuvan niin, kuin keskiluokkaisessa idyllissä kuuluukin. Sitten aivan yllättäen, Markon työsuhde lähti alta yt-neuvottelujen yhteydessä.

Aluksi Heidin perhe pärjäsi kohtuullisesti Markon saadessa ansiosidonnaista työttömyystukea, mutta kun uutta työpaikkaa ei tahtonut löytyä mistään, alkoi Markon mieliala ja optimistisuus selvästi laskea. Ansiosidonnaisen loppuessa, Markolle alkoi selvästi hiipiä epäuskoisuus ja masennus elämään. Alkoholiin turvautuminen alkoi käydä yleisemmäksi ja tämä alkoi selvästi vaikuttamaan myös Heidin ja hänen lastensa päivittäiseen elämään. Markon alakuloisuus alkoi laskea myös Heidin omaa mielialaa ja kun Marko alkoi henkisesti eristäytymään perheestä kokonaan, kaikista auttamisyrityksistä huolimatta Heidin oli tehtävä oma ratkaisunsa ja pyytää asumuseroa.

Asumuseron aikana Marko ei onnistunut suoriutumaan lasten elatuksesta työttömyydestään johtuen, mikä vaikutti hänen mielialaansa entisestään. Heidi yritti parhaansa mukaan suoriutua lainalyhennyksistä ja jo tässä vaiheessa autosta piti luopua.

Omasta asunnosta luopuminen oli kuitenkin vihoviimeinen vaihtoehto, sillä jo nyt tarpeeksi negatiivisuutta elämässään todistamaan joutuneet lapset olivat jo selvästi asettuneet kotiin aloilleen, eikä uuden asunnon tai ystäväpiirin etsiminen olisi ollut heille helppoa.

Pitemmällä tähtäimellä kuitenkin rahat alkoivat käymään vähin lasten kanssa. Avioliitto Markon kanssa päättyi eroon ja Heidi halusi ostaa ex-miehensä osuuden omistusasunnosta. Tässä vaiheessa farmaseutinkin kohtalaisilla palkoilla elänyt Heidi huomasi selkeän vyön kiristyksen, vaikka lainan maksuaikojen uusiksi neuvottelu pankin kanssa onnistuikin helpottamaan Heidin tilannetta.

Hänen piti entistä tarkemmin alkaa mikrobudjetoimaan elinkustannuksiaan, että hänelle ja lapsille löytyi jääkaappiin ruokaa lyhennyksien ja laskujen jälkeen. Lapset kasvoivat ja kun heidän arkikustannuksensa kasvoivat harrastuksien ja vaatteiden ostamisen myötä kasvamaan tuntuvasti, alkoi Heidin tilanne näyttämään raskaalta.

Ensimmäiset kuukaudet koittivat, jolloin Heidiltä ensimmäistä kertaa loppuivat rahat kuun puolivälissä. Jo valmiiksi tiukalle laskelmoitu budjetti meni metsään, melkein minkä tahansa yllättävän kuluerän koittaessa. Myös monet Heidin ystävät olivat joutuneet tiukentamaan elämäänsä, joten rahaa ei pysynyt omalta ystäväpiiriltä tai perheeltä lainaamaan. Tämä olisi muutenkin ollut hyvin iso kolaus Heidin ylpeydelle.

Järkevin vaihtoehto oli tehdä enemmän tunteja töissä, mutta tämä yhdistettynä yksinhuoltajan arkeen oli myös todella kuluttavaa henkisesti ja fyysisesti. Ylitöitäkään ei voi tehdä loputtomasti, joten vaihtoehtojen loppuessa kesken Heidi turvautui pikalainoihin voidakseen maksaa rästiin jääneitä asioita.

Jo ennen useiden lainojen ottamista lainojen yhdistäminen olisi ollut järkevin ratkaisu. No kokemus opettaa ja siksi näitä kokemuksia jaetaan.

Noihin aikoihin pikalainayhtiö harjoittivat kyseenalaisempia periaatteita kuin nykyään, joten halvalta vaikuttaneisiin lainoihin oli piilotettu useita lisäkuluja, jotka saivat halvalla vuosikorolla markkinoidun sopimuksen olemaan todellisuudessa paljon kalliimpi.

Koska tällaiseen sopimukseen Heidi ei halunnut suostua uudestaan, pyrki hän etsimään halvempaa lainaa muista yhtiöistä. Vaikka parempia yhtiöitä löytyikin, alkoivat näiden lainojen todellisten vuosikorkojen tasot näyttää todelliset kasvonsa muutaman kuukauden jälkeen ja niiden hallitseminen alkoi mennä aina vain vaikeammaksi.

Tilanne alkoi vaikuttaa hyvin kriittiseltä ja loppuvaiheessa Heidi olisi kuvitellut pääsevänsä ulos vain lottovoitolla. Viimeinen vaihtoehto olisi ollut luopua asunnosta, mutta se taas olisi asettanut hänen elämänsä vuosilla taaksepäin.

Eräänä päivänä hän lähti ystäviensä kanssa kävelylle ja päätyi purkamaan tilannettaan heille, jotka ymmärsivät Heidin tilanteen hyvin. Velkakierteeseen joutuneet suomalaiset eivät ole monellekaan vieras käsite. Kun Heidi kysyi, että onko mitään enää tehtävissä tässä tilanteessa vai onko asunnostakin luovuttava. Hänen ystävänsä kertoivat, että vaikka se ei ole lopullinen ratkaisu, niin he ovat kuulleet pikalainoista velkaantuneiden yhdistävän lainansa. Lainojen yhdistäminen tarkoittaa, että yksi pankki tai rahoitusyhtiö myöntää yhden suuremman lainan (tämän saa usein hyvillä ehdoilla ja pienillä kuluilla vakuudettomasti) ja tällä lainalla maksetaan kaikki muut lainat ja luotot pois.

Yhden lainan lyhentäminen on aina edullisempaa kuin useamman lainan. Ota Heidin kokemuksesta oppia ja yhdistä lainasi ajoissa! 

LAINOJEN YHDISTÄMINEN SELKEYTTI ARJEN JA HELPOTTI STRESSIÄ

Heidi päätti tutkia asiaa heti samana päivänä ja pyysi netissä lainapalveluilta ilmaisia tarjouksia. Neljästä eri palvelusta tuli tarjoukset Heidin yhdistelylainalle käytännössä heti.

Heidi sai kilpailutettua hetkessä kymmeniä pankkeja ja lainalaitoksia. Heidi tajusi todellisen vuosikoron putoamisentuovan satojen eurojen säästöt jo lyhyessä ajassa.

Oli selvää, että Omalainalta annettu maksusuunnitelma oli paljon järkevämpi vaihtoehto, kuin yrittää hallita vaihtelevia ja paljon korkeampia korkokuluja usean eri luottoyhtiön kanssa.

Heidi päätti hyväksyä lainatarjouksen ja ei ole katunut tätä päätöstä päivääkään. Vain hetki tarjouksen hyväksymisen jälkeen Heidi sai rahat tililleen ja maksoi kaikki vanhat lainat pois.

Uuden lainan lyhentäminen oli hänen tuloillaan hallittavissa ja Heidi onnistuikin uuden helpottuneen maksusuunnitelman kanssa sisällyttämään asuntolainan ja järjestelylainan maksamisen perheensä arkeen.

Yhdistelmälainan ottaminen selkeytti tuntuvasti Heidin ajan- ja rahankäyttöä ja lievitti stressiä siinä määrin, että pää alkoi hitaasti nousta pinnan yläpuolelle. Tästä kokemuksesta oppineena hän voi uudelleen alkaa rakentamaan elämäänsä paremmaksi ja tulla toimeen sillä, mitä hänelle menneiden vuosien ylämäistä jäi käteen.

Satojen eurojen säästäminen kuluissa ja koroissa oli juuri se, mitä hän tarvitsi päästäkseen eteenpäin elämässään ja pitääkseen kiinni siitä, jonka eteen hän oli koko elämänsä tehnyt töitä.

Heidin kokemuksen perusteella Omalaina oli paras lainapalvelu lainojen yhdistämiseen.

LAINOJEN YHDISTÄMINEN SÄÄSTÄÄ JOPA SATOJA EUROJA KUUSSA

Meidän tehtävämme on auttaa kaikki epävarmassa velkatilanteessa olevia ihmisiä löytämään parempia ratkaisuja useille kalliille lainoille.

YKSI LAINA = YHDET KULUT JA KOROT

MONTA LAINAA = MONET KULUT JA KOROT

Kilpailuta lainat ja säästät jopa satoja euroja kuukaudessa yhdistelmälainan avulla. Tämä ratkaisu on vain parin hiirenpainalluksen päässä!