Miten vanhan suurikuluisen kulutusluoton tai luottotilin nyt käy?

Miten vanhan suurikuluisen kulutusluoton tai luottotilin nyt käy?

Otit lainan ennen lakiuudistusta ja nyt mietit, mitä kannattaa tehdä?

Kaikki vanhat, ennen vuoden 2019 uutta korkolakia otetut lainat olisi syytä kilpailuttaa. Ennen uutta korkolakia otetut lainat ovat edelleen laillisesti päteviä ja ne saattavat olla koroiltaan tai muilta kuluiltaan reippaasti yli niiden hintojen, mitä ko. uuden korkolain mukaan on säädelty. Uuden korkokattolaki määrää, että lainan peruskorko (eli nimelliskorko) ei saa olla yli 20%. Tämä korko pätee myös kaikkiin vakuudettomiin lainoihin, eikä ainoastaan alle 2000 € lainoihin.

Vastaus kysymykseen kuuluu siis, sinun kannattaa kilpailuttaa kaikki ennen 2019 syyskuuta otetut lainat, koska niissä korko, kulut ja ehdot saattavat olla nykylain mukaan laittomia ja ne ovat siis erittäin kalliita.

Kokemustemme mukaan OmaLaina on paras palvelu lainojen kilpailuttamiseen

  • Lainasummat: 100 € – 60 000 €
  • Laina-aika: 1-15 vuotta
  • Todellinen vuosikorko: alk. 4,19%

OmaLaina lainojen yhdistäminen
Yhdistä lainat OmaLainalla »

Uusi korkokattolaki muutti myös tuntuvasti lainoista aiheutuvia kuluja kuluttajalle suotuisammaksi: lainojen kulut eivät saa olla yli 150 €/vuosi. Lainakustannukset voivat olla maksimissaan 5 € päivässä sillä ehdolla, että lainan takaisinmaksuaika on alle 30 päivää. Muissa tapauksissa lainan kustannukset saavat olla enintään 0,01% luoton kokonaissummasta päivässä.

Eli jos vanhojen lainojen sopimuksessa on kuluja, jotka ovat yli 20% korolla + yli 150 € kulut vuodessa (näiden summa on todellinen vuosikorko), niin lainat kannattaa kilpailuttaa (tai yhdistää, jos lainoja on useampi), koska silloin saat päivitettyä lainasi uuden korkolain mukaiseksi ja voit säästää selvää rahaa olemassa olevien lainojesi takaisinmaksussa.


Artikkeli on julkaistu kategoriassa: Ajankohtaista