Uusi väliaikainen lainalaki jatkuu vuonna 2021
1.7.2020 voimaan asetettu, väliaikainen kulutusluottojen korkokattolaki tulee päättymään 31.12.2020, mutta Suomen hallitus on ilmoittanut halustaan jatkaa lain kestoa vielä vuoden 2021 syyskuun loppuun asti ja näin myös tapahtuu.
Korkokaton ollessa ennätys alhainen 10%, on lainan saanti hankalampaa, mutta lainan saadessasi nykyisen lainasi korot tulevat tippumaan 100% varmuudella, jos korkosi on nyt yli 10%.
Tämä tarkoittaa lyhyesti sitä, että jos sinulla on nyt lainaa, saat kilpailutuksen kautta sen nyt varmasti halvemmalla (olettaen, että saat lainatarjouksen). Kilpailuta siis olemassa olevat lainasi heti ja vaihda halvempaan! Tämä pätee tietysti myös lainojen yhdistämiseen.
Paras palvelu lainojen kilpailuttamiseen ja yhdistämiseen on Lainaa.com
Lainaa.com tarjoaa reilumpaa apua arjen rahahuoliin ja kilpailuttaa jopa 40 pankkia yhdellä hakemuksella. Lainaa.comilta voit myös lukea rehellistä tietoa lainaamisesta. Jokaista heidän kilpailutuksen avulla otettua lainaa kohden isututetaan myös puu Suomeen. Kyseessä on kiistämättä Suomen reiluin lainojen kilpailutussivusto.
Siirry Lainaa.com lainavertailuun →
Väliaikaisen korkokattolain jatkuminen pähkinänkuoressa
- Uusi väliaikainen korkokattolakin on alustavasti voimassa aikavälillä 1.1.2021-30.9.2021. Voimaantulopäivä saattaa olla liukuva hallituksen toiminnan nopeudesta riippuen.
- Uusi korkokatto tulee olemaan rajattu 10 prosenttiin vuoden 2020 väliaikaisen korkokattolain tapaan. Myös lainojen vuosikulut tulevat pysymään 150 eurossa.
- Uusi väliaikainen korkokattolaki koskee niitä kulutus- ja joustoluottoja, jotka myönnetään uuden lain ollessa voimassa (ei koske se voimassaolon ulkopuolella otettuja lainoja).
- Tämä laki ei koske luottokortteja tai osamaksusopimuksia (esimerkiksi verkkokauppaostoksia, kulutushyödykkeitä tai autolainoja). Näiltä osin korkokatto on alkuperäisen korkokattolain mukaisesti 20 %.
- Korkokatto nousee lainojenkin osalta takaisin 20 prosenttiin 30.9.2021, kun uusi väliaikainen korkokattolaki päättyy.
Väliaikaisen korkokaton vaikutus kulutusluottoihin
Aikavälillä 1.7.2020-31.12.2020 (vuoden 2020 väliaikaisen korkokaton voimassaoloaika) otettujen lainojen sopimusehdot kannattaa tarkistaa, koska ko. lainan korko nousee hyvin suurella todennäköisyydellä takaisin 20 prosenttiin heti 1.1.2021. Jos korko nousee, niin voit laskea lainasi koron takaisin 10 prosenttiin yhdistämällä lainan uuteen lainaan heti, kun vuoden 2021 väliaikainen korkokattolaki tulee voimaan.
Väliaikaisen korkokaton vaikutus joustoluottoihin ja limiittitileihin
- Mikäli olet nostanut joustoluottotililtäsi rahaa aikavälillä 1.7.2020-31.12.2020 (vuoden 2020 väliaikaisen korkokaton voimassaoloaika), nostetun summan korko pysyy 10 prosentissa kyseiselle nostolle. Uusien nostojen korot tuon ajan jälkeen ovat lakisääteisessä 20 prosentissa, ellei vuoden 2021 uusi korkokattolaki ole astunut voimaan.
- Nostosi korot voivat olla huomattavasti suuremmat, jos maksat takaisin ennen 1.9.2019 tehtyä luottonostoa. Tuota ajankohtaa ennen tehdyt nosto ovat vuoden 2013 korkokattolain alaisia, joissa korot ovat vielä suuremmat, kuin 20 %.
Väliaikaisen korkokaton vaikutus luottokorttimaksuihin ja osamaksusopimuksiin
Luottokortit ja osamaksusopimukset jäivät väliaikaisen korkokattolain ulkopuolelle vuonna 2020 (aikavälillä 1.7.2020-31.12.2020) ja tulvat myös jäämään sen ulkopuolelle vuonna 2021 (1.1.2021-30.9.2021). Näiden luottosopimusten korkokatto pysyy alkuperäisen korkokattolain mukaisesti 20 prosentissa.
Vuoden 2021 väliaikaisen korkokattolain etenemistä ja tarkempia yksityiskohtia pystyy seuraamaan seuraavista Suomen hallituksen linkeistä:
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/TaVM_37+2020.aspx
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_234+2020.aspx
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskunnanVastaus/Sivut/EV_212+2020.aspx
Uusi lainalaki tarkoittaa pienempiä lainojen korkoja ja kuluja
Uusi lainalaki astui voimaan 1.9.2019 ja se tulee olemaan voimassa taas väliaikaisen lain umpeuduttua 30.9.2021.
Muutokset kuluttajansuojalaki hyväksyttiin eduskunnassa 26.4.2019. Kuluttajaluottoihin vaikuttavat säännökset astuivat voimaan syyskuun ensimmäisenä päivänä.
Uuden lain ansiosta lainoista ei voida enää pyytää aivan älyttömiä korkoja tai kuluja. Tämä tarkoittaa sitä, että nyt saat halvempaa lainaa.
Jos olet ottanut lainaa vanhan lain ollessa voimassa, nyt on aika maksaa nuo lainat, vaikka toisella lainalla pois. Jos sinulla on useita lainoja, niiden yhdistäminen ei voi mennä pieleen. Saat varmasti halvemman lainan nyt millä voit maksaa kaikki vanhat lainasi pois. On kuitenkin suositeltavaa, että tarkastat parhaat palvelut lainojen yhdistämiseen ennen kuin haet järjestelylainaa.
Uusi laki pähkinänkuoressa
Kuluttajasuojalaki päivitettiin 1.9.2019, alla näet yhteenvedon siitä, mikä nyt muuttui. Kuluttajalle lakiuudistus on ehdottomasti vain hyvä asia. Kuluttajaluottojen ja -lainojen ja korot tulevat putoamaan!
- Kaikille luotoille ja lainoille asetettiin nimelliskoron korkokatoksi 20%.
- Uusi laki koskee nyt kaikkia vakuudettomia luottoja (myös yli 2000 € lainoja)
- Lainan muut kustannukset ja kulut saavat olla maksimissaan 150 euroa vuodessa.
- Lainan kustannukset saavat olla maksimissaan 0,01 prosenttia luoton määrästä tai myönnetystä luottorajasta päivää kohden.
- Laki ei koske ajoneuvojen osamaksukauppoja tai asuntolainoja, mutta kattaa kaikki muut vakuudettomat lainat, kuten pikavipit, kulutusluotot, luottokortit, pankkien myöntämät autolainat sekä remonttilainat.
- Maksuajan pidentämisestä koituvat kulut eivät saa ylittää 20 euroa vuodessa. Maksuajan pidentämisestä voidaan periä maksimissaan 5 euroa (edellyttäen, että maksuaikaa jatketaan vähintään 14 vuorokaudella).
Vanhassa laissa oli määrätty kaikille alle 2000 € lainoille todellisen vuosikoron korkokatoksi 50% + korkolain mukainen viitekorko. Lakia kierrettiin myöntämällä 2000 euron luottoraja myös pienemmille lainoille, kuten pikavipeille.
Muutama kysymys, joiden epäilemme askarruttavan monia
- Onko uudessa lainalaissa (kuluttajasuojalaki) porsaanreikiä?
- Menevätkö pikavippiyritykset konkurssiin uuden lain myötä?
- Paljonko lainan todellinen vuosikorko voi nyt olla maksimissaan?
- Mistä löytyy halvimmat lainat?
- Miten vanhan suurikuluisen kulutusluoton tai luottotilin nyt käy?
- Koskeeko kuluttajansuojalaki kuluttajaluotoista myös luottokortteja?
- Säästääkö lainojen yhdistäminen aina rahaa?
Artikkeli on julkaistu kategoriassa: Ajankohtaista